Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

Του Κουτρούλη ο Γάμος Μεθώνη – Μεσσηνία Πελοπόννησος – Παραδοσιακά Έθιμα

Παρουσία πλήθους θεατών και επισκεπτών αναβιώνει κάθε χρόνο στην Μεθώνη την Καθαρά Δευτέρα, ο Γάμος του Κουτρούλη με την Αρσάνα, έθιμο που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 14ου αιώνα στην ενετοκρατούμενη περιοχή.

Όλα άρχισαν όταν ο τελευταίος Έλληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης, ερωτεύθηκε μια ντόπια, η οποία όμως ήταν παντρεμένη. Εκείνος την έκλεψε και αποφάσισε να συγκατοικήσει μαζί της, γεγονός που προκάλεσε κουτσομπολιά αλλά και τον αφορισμό της γυναίκας από την Εκκλησία.

Επί 17 χρόνια ο Κουτρούλης, παρά τη μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αγωνιζόταν να την παντρευτεί νόµιµα. Τελικά η γυναίκα παρουσίασε το διαζύγιο και έγινε το μυστήριο. Μετά την τέλεση του γάμου, το 1394 ή το 1404, το γλέντι κράτησε αρκετές ημέρες σε πείσμα του πρώτου συζύγου, αλλά και προς ικανοποίηση του παθόντος και πολλά δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη. Το τρικούβερτο γλέντι έμεινε στην ιστορία και η φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» πλέον δηλώνει θορυβώδη εκδήλωση.

Αυτό το πραγματικό γεγονός ξαναζωντανεύει µε τη μορφή παρωδίας το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας και έως το βράδυ γίνεται γλέντι, όπου προσφέρονται γουρουνόπουλα, καψάλες (φέτες ψωμιού µε λάδι καψαλισμένες στη φωτιά) και κρασί.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Μεθώνη, Νομός Μεσσηνίας ΤΚ 24006

GPS:

36.819554185608, 21.706451049614

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Ιστός:

-

Σχεδίαση Διαδρομής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Καθαρά Δευτέρα

Αφήστε μια κριτική

Χρησιμότητα
Τοποθεσία
Εκδήλωση
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Τελευταίες...

Φορτώνει…

Νεότερα Events..

Φορτώνει…

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται ή αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19.

English EN Greek EL