Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Μεστά, Χίος, Δωδεκάνησα ΤΚ

GPS

38.259725313984, 25.918910104199

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Soc. Networks

Το πανηγύρι των Ψαράδων Μεστά – Χίος Δωδεκάνησα – Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Πανηγύρια

Το ψάρεμα είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνδεδεμένο με τους Μεστούσους και τα Μεστά. Πώς να μην είναι άλλωστε αφού το υγρό στοιχείο περιστοιχίζει την περιοχή των Μεστών. Ένα όμορφο βράδυ του Αυγούστου του 1993, μια παρέα Μεστούσων που αγαπούσαν την θάλασσα, απολάμβαναν τη σούμα τους με άφθονους μεζέδες.

Οι ιστορίες για το ψάρεμα δεν άργησαν να έρθουν στο τραπέζι και μαζί με αυτές οι διαφωνίες για το ποιος τελικά είναι ο καλύτερος ψαράς. Η ιδέα να γίνει ένας διαγωνισμός ψαρέματος έφερε γρήγορα γέλια στην παρέα, που με πρωτεργάτη τον Ανδρέα τον Πασιαρδή αποφασίστηκε να γίνει πραγματικότητα.

Πολύ γρήγορα ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Μεστών Χίου (Σ.Ε.Α.Μ.Χ.) με κύριο μέλημα τη διοργάνωση του διαγωνισμού ψαρέματος κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου. Την παραμονή του διαγωνισμού οι λάτρεις του ψαρέματος δηλώνουν συμμετοχή στην επιτροπή που έχει ορισθεί από τον σύλλογο.

Ο διαγωνισμός γίνεται με καθετί (πετονιά) είτε από τη στεριά είτε από την θάλασσα (με βάρκες). Οι διαγωνιζόμενοι διαγωνίζονται από τις εφτά το πρωί μέχρι και τις δώδεκα το μεσημέρι οπότε και ξεκινάει η επιστροφή τους στο Λιμένα των Μεστών. Εκεί θα περιμένουν οι γυναίκες του χωριού με στεφάνια και δάφνες ώστε να υποδεχτούν τους κουρασμένους ψαράδες. Η σούμα μπαίνει από νωρίς στην γιορτή αμέσως μετά την επιστροφή των ψαράδων από την θάλασσα.

Η Εκδήλωση πραγματοποιείται στις 19 Αυγούστου στον Λιμένα και διαρκεί όλη την ημέρα. Η έναρξη του διαγωνισμού αλιείας πραγματοποιείται πολύ νωρίς το πρωί (περίπου στις 6 ). Τα πλοία ξεκινούν και επιστρέφουν στις 11 το πρωί για να δώσουν τα ψάρια τους για ζύγιση.

Το γλέντι αρχίζει με το ποτό και με τραγούδι. Πολλά ψάρια τοποθετούνται σε μεγάλα καζάνια για να μαγειρευτεί η κακαβιά. (Η Κακαβιά είναι ένα ιδιαίτερο είδος σούπας από βραστό ψάρι). Το αλιευτικό ρεκόρ είναι 140 κιλά.

Το βράδυ ο καθιερωμένος χορός των ψαράδων πραγματοποιείται σε μια ταβέρνα του Λιμένα. Εκεί, μετά το μοίρασμα της κακαβιάς, στους νικητές του διαγωνισμού απονέμεται βραβείο. Η συμμετοχή στον πρωινό διαγωνισμό είναι ο ευκολότερος και συνηθέστερος τρόπος για να κλείσετε ένα τραπέζι για το βραδινό χορό.

 22 Σύνολο,  1 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed
anton 5 Δεκεμβρίου 2019 08:12
Περιγραφή
Ενημέρωση
Πληροφορίες
Χρησιμότητα

βρεθήκαμε τυχαία και περάσαμε πολύ καλά.