Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

To Έθιμο του Καδή Σπαθαραίοι – Σάμος Δωδεκάνησα – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Το “Έθιμο του Καδή” έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει την Κυριακή των Αποκριών στους Σπαθαραίους, και στα της Σάμου. Στους Σπαθαραίους ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει κάθε χρόνο αυτό το αποκριάτικο έθιμο με μεγάλη επιτυχία. Στη προσπάθεια συμμετέχουν πάρα πολλά άτομα και απαιτούνται πολλές μέρες προετοιμασίας.

Ο Καδής ήταν ένας Οθωμανός δικαστής, όχι και πολύ ευπρόσδεκτος στους κάτοικους του νησιού, που μια φορά το χρόνο επί ηγεμονίας ερχόταν στη Σάμο να δικάσει, να λύσει διαφορές και κυρίως να εισπράξει πρόστιμα για το Σουλτάνο. Γι’ αυτό όταν σύμφωνα με το έθιμο εισέρχεται σε κάθε χωριό καβάλα ανάποδα σε γαϊδούρι μαζί με άλλους συνεργούς μεταμφιεσμένους οι κάτοικοι τον καλωσορίζουν ρίχνοντας του τρόφιμα λαχανικά και κάθε είδους αντικείμενα.

Εν συνεχεία ο Καδής δικάζει τους κατοίκους στην πλατεία του χωριού προκαλώντας πολλά γέλια με τους αστείους ισχυρισμούς του και τα αλλοπρόσαλλα πρόστιμα που επιβάλλει.

Στο τέλος του δρώμενου όλοι οι συμμετέχοντες και θεατές πίνουν απολαυστικό σαμιώτικο κρασί και τρώνε γευστικά εδέσματα.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Σάμος, Δωδεκάνησα ΤΚ 83100

GPS:

37.75596090922, 26.976386904716

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Σχεδίαση Διαδρομής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Κυριακή Αποκριών.

Αφήστε μια κριτική

Χρησιμότητα
Τοποθεσία
Εκδήλωση
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Τελευταίες...

Φορτώνει…

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται ή αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19.

English EN Greek EL