Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Το έθιμο του Αράπη Νικήσιανη – Καβάλα Μακεδονία – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Το έθιμο του Αράπη στη Νικήσιανη του Παγγαίου Καβάλας που διεξάγεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου. Είναι ένα δρώμενο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Αναπαριστά τη μάχη της ζωής και του θανάτου, τη γονιμότητα, την αναγέννηση και την έναρξης μιας νέας εποχής. Πρόκειται για κατάλοιπο της Διονυσιακής Λατρείας και των καλενταριών (των εκδηλώσεων δηλαδή που κατά την αρχαιότητα, τελούνταν στην αρχή μιας περιόδου).

Οι Αράπηδες, άνδρες δηλαδή κάθε ηλικίας του χωριού, ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με «τα τσάνια», χωρίζονται σε δύο ομάδες, με δύο αρχηγούς να τους οδηγούν και βγαίνουν στα σοκάκια του χωριού. Το βήμα τους είναι αργό και επιβλητικό προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, για να ξορκίσουν το κακό και να φέρουν το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής. Οι δύο ομάδες ενώνονται στο χώρο που κορυφώνεται το έθιμο, στην προκειμένη περίπτωση στο Δημοτικό Σχολείο, όπου και τους περιμένει ο κόσμος.

Οι δύο αρχηγοί παλεύουν, μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολουθεί μυσταγωγία γύρω από τον πεσμένο αρχηγό και ολοκληρώνεται με την ανάσταση του νεκρού. Χαρούμενοι όλοι βγάζουν τις μπαρμπότες, αποκαλύπτοντας τα πρόσωπά τους και στήνουν έναν κυκλικό ξέφρενο χορό.

Η αναβίωση, διάσωση και διάδοση του εθίμου του «Αράπη» γίνεται από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νικήσιανης «Ο ΑΡΑΠΗΣ».

Αποτελεί ένα ξεχωριστό Παραδοσιακό Έθιμο!!! Διασκεδάστε με τις παραδόσεις και τους κατοίκους της περιοχής…

 29 Σύνολο,  1 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed