Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Νέα Πέτρα, Νομός Σερρών, ΤΚ 62042

GPS

40.992783975558, 23.785829899439

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Soc. Networks

Το Έθιμο της Μπάμπως – Νέα Πέτρα Σέρρες Μακεδονία – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο στις 8 του Γενάρη στην Ν. Πέτρα του Ν.Σερρών γιορτάζεται η ημέρα της Μπάμπως(Μπάμπω Γκιουνού) ή Βρεξούδια. Το έθιμο ονομάστηκε μεταγενέστερα “Ημέρα της Γυναικοκρατίας” καθώς τον κυρίαρχο ρόλο έχουν οι γυναίκες, με τους άνδρες να παραμένουν στα σπίτια τους ή να παρακολουθούν από μακριά.

Η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (Mπάμπω) που εκτελούσε και χρέη μαμής. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Θρακιώτισσες από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης και το γιορτάζουν κάθε χρόνο από to 1923, την εγκατάσταση τους στην Ν. Πέτρα Σερρών.

Κατά την ημέρα αυτή όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων, (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας) μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν τα δώρα τους που ήταν μια πετσέτα , παπούτσια διότι έτρεχε συνέχεια από σπίτι σε σπίτι για τις γέννες και έλειωνε πολλά καραμέλες κι τσουρέκι για το καλό του χρόνου.

Σύμφωνα με τους λαογράφους το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα θεσμοφόρια και περισσότερο τα Αώα που γίνονταν την ίδια εποχή. Έπαιρναν ευχές γονιμότητας οι νιόπαντρες, και οι εγκυμονούσες ευχές για καλές γέννες.

Γινόταν αναπαράσταση γέννας και στην συνέχεια η Μπάμπω και το νεογέννητο αναχωρούσαν από το σπίτι με την συνοδεία όλων των γυναικών του χωριού και σχηματίζοντας πομπή και με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί την περιφέρουν στην πλατεία. Κατά την διάρκεια όλων των παραπάνω δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας. Αν παρ’ όλα αυτά τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν ,τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν.

Μετά το πέρας της πομπής ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί.

 23 Σύνολο,  1 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed