Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Το Έθιμο της Καμήλας Σταυρούπολη – Έβρος Μακεδονία – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Το Έθιμο της καμήλας αναβιώνει για ακόμη μια χρονιά στην ορεινή Σταυρούπολη του Δήμου Ξάνθης, την Καθαρά Δευτέρα, με πλήθος κόσμου να δίνει το παρών στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή.

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, στα ορεινά του δήμου Ξάνθης, κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα οι κάτοικοί της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους συμμετέχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας κι έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών.

Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή.

Αποτελεί τοπικό πατροπαράδοτο έθιμο, ενώ ακολουθεί μια παρέλαση χρωμάτων με γλέντι στην κεντρική πλατεία, χορούς και μουσική όπου συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς ήχους.

Συμμετέχουν χορευτικές ομάδες από Δράμα, παραδοσιακούς χορούς από την Κοζάνη και Φλώρινα και ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Τέχνης & Παράδοσης Σταυρούπολης Ξάνθης.

 24 Σύνολο,  2 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed