Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Παραδοσιακός Τρικεριώτικος Γάμος – Τρίκερι Πήλιο Μαγνησία – Πολιτιστικές Παραδοσιακές Εκδηλώσεις

Στο Τρίκερι, τα έθιμα δεν είναι απλά μια τουριστική ατραξιόν. Η διατήρησή τους είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή των κατοίκων. Κάθε χρόνο την 1η Μαΐου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του Τρικεριώτικου Γάμου. Στους παραδοσιακούς τρικεριώτικους γάμους γίνεται χρήση της φορεσιάς από τις στενότερες συγγενείς των νεόνυμφων. Οι κοπέλες του χωριού να χορεύουν φορώντας την ίδια στολή και φέροντας λουλούδια, με τη διαφορά ότι ο χορός αρχίζει από τους αγρούς και ολοκληρώνεται στην πλατεία.

Ως και σήμερα σώζονται παραδοσιακά τραγούδια λόγω της ημέρας, αφιερωμένα στην άνοιξη, την ανθοφορία, τις τρικεριώτισσες κ.α. Η επίσημη τρικεριώτικη παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά είναι μια από τις ομορφότερες και ακριβότερες φορεσιές στην Ελλάδα. Για το Τρίκερι αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό στοιχείο που σώζεται μες την παράδοση του τόπου.

Αποτελείται από χρυσοκέντητα υφάσματα (υποκάμισα, φούστες, μαντήλι, κλπ) διαφόρων χρωμάτων, ασημένιες ή χρυσές πόρπες (κλειδωτάρια), ενώ το μετάξι είναι έντονο, όπως και τα παραδοσιακά κοσμήματα που φέρουν οι γυναίκες, καθώς η ποιότητα της στολής παλαιότερα θεωρούταν δείγμα ευημερίας. Υπάρχουν και λιγότερο επίσημες στολές, αλλά στις επίσημες εορτές/εκδηλώσεις χρησιμοποιείται κυρίως η πλέον επισημότερη. Οι καταβολές της φορεσιάς είναι φανερά νησιώτικες.

Την πρωτομαγιά επίσης, οι τρικεριώτισσες κάνουν στεφάνι από λουλούδια και το κρεμάνε στην πόρτα του σπιτιού με μια κορδέλα ροζ ή κόκκινη, ώσπου να ξεραθεί.

 24 Σύνολο,  1 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed