Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Παραδοσιακό Έθιμο της Πιπερούς – Ιερισσός Χαλκιδική – Παραδοσιακές Εκδηλώσεις Ήθη και Έθιμα

Κάθε χρόνο αναβιώνει την Ιερισσό το παραδοσιακό έθιμο της «Πιπερούς». Το έθιμο είναι πανελλήνιο και το συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με παραλλαγές. Η “Πιπερού” αποτελεί για ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής, το οποίο τελούνταν σε περιόδους ανομβρίας.

Σύμφωνα με το έθιμο μία γυναίκα καλυμμένη με φύλλα, η “Πιπερού”, τίθεται επικεφαλής πομπής και όλοι μαζί τριγυρνάν στους δρόμους του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας. Η πομπή γυρνούσε τους μαχαλάδες τις Ιερισσού τραγουδώντας το τραγούδι της «Πιπερούς». Οι νοικοκυραίοι ακούγοντας το τραγούδι έβγαιναν έξω και με δοχεία νερού κατάβρεχαν την «Πιπερού» (μιμούμενοι την πολυπόθητη βροχή), ενώ οι γυναίκες της συνοδείας μάζευαν φιλοδωρήματα. Αφού η πομπή ολοκληρώσει τη διαδρομή της μέσα στο χωριό, ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που απαντάται σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας και της Βαλκανικής και σ’ όλο σχεδόν τον παλιό Βυζαντινό κόσμο, από τον οποίο και έλκει το όνομα του (προέρχεται από το Ιπερπερό, βυζαντινό ασημένιο νόμισμα).

Η ύπαρξη του εθίμου στην Χαλκιδική αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της κοινής λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνδέει όλους τους Ρωμιούς.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού “Ο Κλειγένης”, αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο της «Πιπερούς» κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο.

 25 Σύνολο,  1 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed