Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Παραδοσιακά Χοιροσφάγια – Έθιμα Παραδοσιακές Εκδηλώσεις – Σύρος Κυκλάδες

Τα Παραδοσιακά Χοιροσφάγια είναι ένα έθιμο που κρατά για δεκαετίες στα νησιά των Κυκλάδων. Η ιεροτελεστία της σφαγής του χοίρου είναι πανάρχαια και πολύ διαδεδομένη, τόσο στα νησιά του νομού όσο και σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος.

Κάθε χρόνο η εκδήλωση ακολουθεί το καθιερωμένο πρόγραμμά της, το οποίο περιλαμβάνει τον τεμαχισμό του ζώου και την παρασκευή της πηχτής, ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα του χοίρου. Το ίδιο βράδυ όλοι οι συμμετέχοντες, οι καλεσμένοι « συριανοί » και μη, αλλά και οι διοργανωτές διασκεδάζουν με κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με φαγητό και ποτό συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Την επόμενη από νωρίς το πρωί οι διοργανωτές βρίσκονται στο πόστο τους για να περιμένοντας τους καλεσμένους τους, οπού εκεί ολοκληρώνεται η προετοιμασία των υπόλοιπων προϊόντων του ζώου: η λούζα, η καπικόλα, το μπέικον, το απάκι, η πανσέτα, λουκάνικα, τηγανιά, μπιφτέκια και γουρουνόσουπα τα οποία σερβίρονται στα τραπέζια μαζί με άλλα φαγητά και γλυκά που παρασκευάζουν οι γυναίκες του Ομίλου.

Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που ξεκινά από το σφάξιμο του γουρουνιού, φτάνοντας έως και το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο.

Ένα έθιμο που αναβιώνει από τα πολύ παλιά χρόνια και αφορά το μεγάλωμα των χοίρων και τον τεμαχισμό τους για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Με βάση την παράδοση κανένα κομμάτι του χοίρου δεν έμενε ανεκμετάλλευτο, αλλά μετατρεπόταν σε λουκάνικα, λούζα, γλύνα και πηχτή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα Χοιροσφάγια φυσικά συνοδεύονται από χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα.

To παραδοσιακό έθιμο των Χοιροσφαγίων αναβιώνει, κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου, ο Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed