Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Πανηγύρι Αη Γιώργη Κεραμίδι Πηλίου – Βόλος Μαγνησία – Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Πανηγύρια

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου τιμά τον πολιούχο του χωριού, Άγιο Γεώργιο Τροπαιοφόρο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού, αναβιώνοντας το πανηγύρι που γινόταν τα παλιά χρόνια ανήμερα της γιορτής του, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Το εμβληματικό πλέον για το Κεραμίδι «φαγητό του Αγίου», παρασκευάζεται από μείγμα αιγοπρόβιων και μοσχαρίσιων κρεάτων, προσφορά των κτηνοτρόφων του χωριού και αλεσμένο σιτάρι, σε μεγάλα καζάνια, στο χαγιάτι πίσω από την εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράζεται στους ντόπιους και στους επισκέπτες του χωριού, οι οποίοι μ`αυτόν τον τρόπο παίρνουν την ευλογία του Αγίου.

Τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι, μαζεύονταν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας έτρωγαν και έπιναν, πλιγούρι και άλλα εδέσματα και στη συνέχεια τραγουδούσαν και χόρευαν με τη συνοδεία μουσικής που έπαιζαν ντόπιοι οργανοπαίχτες.

Σύμφωνα με το θρύλο ένας δράκος φύλαγε το πηγάδι από το οποίο οι κάτοικοι της χώρας πίνανε νερό. Το άγριο θηρίο δεν άφηνε κανένα να πάρει νερό αν δε του δίνανε κάθε πρωί να φάει έναν συνάνθρωπό τους μετά από κλήρωση. Από αυτό δε γλίτωσε ούτε και η μονάκριβη κόρη του Βασιλιά. Τότε ο λαός προσευχήθηκε στον Άγιο Γεώργιο να τους βοηθήσει να γλιτώσουν από αυτή την πληγή. Ο Άγιος «των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των φτωχών υπερασπιστής», άκουσε τις ικεσίες τους και σκότωσε το δράκο με το σπαθί και το κοντάρι του.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Κεραμίδι, καθώς πέρα από την πνευματική κατάνυξη διατηρείται αναλλοίωτο εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο της παρασκευής του παραδοσιακού φαγητού πλιγούρι, χάρη στην εθελοντική προσφορά και τη μεγάλη αγάπη των κατοίκων του χωριού στον προστάτη Άγιο τους.

 28 Σύνολο,  1 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed
nikos gr 5 Δεκεμβρίου 2019 08:01
Περιγραφή
Ενημέρωση
Πληροφορίες
Χρησιμότητα

kalo