Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής – Μέτσοβο Ήπειρος – Πολιτιστικές Παραδοσιακές Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, την ημέρα που γιορτάζει η Πολιούχος του Μετσόβου Αγία Παρασκευή, διοργανώνεται μεγάλη γιορτή και παραδοσιακές εκδηλώσεις. Εκατοντάδες Μετσοβίτες αλλά και επισκέπτες του Μετσόβου συγκεντρώνονται για να τιμήσουν την προστάτιδα του Μετσόβου, την Αγία Παρασκευή, της οποίας ο ναός δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

Είναι η μεγαλύτερη Χριστιανική πανήγυρη που γίνεται στο Μέτσοβο και πάρα πολλοί κάτοικοι, κάθε ηλικίας και φύλου, φορούν τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες για να συμμετάσχουν στις διάφορες εκδηλώσεις. Οι εντυπωσιακότεροι όλων είναι οι καβαλάρηδες της Αγίας Παρασκευής, που με τους καλπασμούς τους στο κέντρο της πόλης και γύρω από την εκκλησία δίνουν κάτι το ξεχωριστό στις πανηγυρικές εκδηλώσεις!

Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Μέτσοβο είναι και η περιφορά της εικόνας της πολιούχου από τους καβαλάρηδες. Από το πρωί, κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν τα άλογα, φοράνε τις τοπικές ενδυμασίες και περιφέρονται στα καλντερίμια. Μόλις τελειώσει η θεία λειτουργία, συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού και μετά από κλήρωση που γίνεται ο ιερέας παραδίδει την εικόνα στον τυχερό. Ακολουθεί περιφορά της εικόνας γύρω από την πλατεία

Το απογευματινό πρόγραμμα ξεκινά στις 17:00, με κούνια στο προαύλιο της ομώνυμης εκκλησίας, πατινάδα και τραγούδια στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου με την ευθύνη και οργάνωση του Δήμου Μετσόβου, αλλά και τη συμμετοχή χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων και πολιτιστικών συλλόγων.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed