Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής Κάτω Μεριά – Αμοργός Κυκλάδες – Εκδηλώσεις Γιορτές

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα με πλήθος κόσμου να δίνει κάθε χρόνο το παρών στο νησί, μόνο και μόνο για να παρευρεθεί σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Την παραμονή της εορτής 25 Ιουλίου παρευρίσκονται στον εσπερινό και τιμούν με την παρουσία τους την Αγία. Οι Αμοργιανοί προετοιμάζονται για αυτή την ημέρα από της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

Όλος ο κόσμος προσφέρει στην εκκλησία σιτάρι προκειμένου να γίνει αλεύρι και να φτιαχτούν με αυτό τα ψωμιά. Είναι η μέρα που κοσκινίζεται το αλεύρι, καθαρίζεται το σησάμι και το γλυκάνισο, υλικά τα οποία απαιτούνται για να φτιαχτούν τα ψωμιά. Το ζύμωμα ξεκινά στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι και τελειώνει το βράδυ της επόμενης ημέρας. Τα χειροποίητα ψωμιά ψήνονται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Είναι μαύρο ψωμί φτιαγμένο από ντόπιο αλεύρι και προζύμι, τα “εφτάζυμα” όπως τα ονομάζουν.

Επίσης στις 23 Ιουλίου ξεκινούν οι εργασίες για την παρασκευή των φαγητών. Μαγειρεύονται σε μεγάλα καζάνια, σε παραδοσιακές πυροστιές. Στις 25 Ιουλίου προσφέρονται σε πήλινα τα φαγητά που με πολύ κόπο και μεράκι έχουν φτιάξει οι Αμοργιανοί, το παραδοσιακό αμοργιανό πατατάτο, κριθαράκι γιουβέτσι, το κοφτό με στάρι και αμοργιανή μυζήθρα, το ξιδάτο για το ξημέρωμα, τα ρεβίθια και πιλάφι με χταπόδι για τους νηστεύοντες καθώς και το εφτάζυμο μαύρο ψωμί.

Με άφθονο κρασί, βιολιά και λαούτα το κέφι και ο χορός κρατά ως το ξημέρωμα την προπαραμονή και την παραμονή της εορτής.

Για όποιον παρευρεθεί, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί μια μοναδική εμπειρία..!!

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed