Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Όλβιο, Νομός Ξάνθης ΤΚ 67200

GPS

41.027735262643, 24.797982380813

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Soc. Networks

Οι Πεχλιβάνηδες Όλβιο – Ξάνθη Μακεδονία – Παραδοσιακά Έθιμα Γιορτές

Στο δημοτικό διαμέρισμα Ολβίου υπάρχει το έθιμο των «ΠΕΧΛΙΒΑΝΗΔΩΝ». Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, λαμβάνει χώρα στον οικισμό Όλβιο του Δήμου Τοπείρου.

Ο όρος «πεχλιβάνηδες», σημαίνει «παλαιστής» στην τουρκική γλώσσα, το οποίο κατά την παράδοση διοργανώνεται στον συγκεκριμένο οικισμό ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Από το μεσημέρι ομάδα παραδοσιακών οργάνων με νταούλι και ζουρνά, περιφέρονται στις γειτονιές του χωριού, όπου καλούν τους κατοίκους να παραβρεθούν στους αγώνες πάλης, όπου νεαροί παλαιστές από διάφορα μέρη της Β. Ελλάδος, γνωστοί και ως «πεχλιβάνηδες» (που σημαίνει “παλαιστής” στην τουρκική γλώσσα), συγκεντρώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και αφού χωρισθούν σε ζευγάρια, παλεύουν αλειμμένοι με λάδια.

Η περιβολή τους είναι δερμάτινο παντελόνι μαζεμένο μέχρι τα γόνατα και σφιχτά δεμένο στην μέση, έτσι ώστε να μην μπορεί ο αντίπαλος να του το βγάλει. Ο «Πεχλιβάνης» χάνει όταν πέσει και ακουμπήσει η πλάτη του στο έδαφος αλλά και όταν… ο αντίπαλος καταφέρει να του κατεβάσει το παντελόνι!!! Το βραβείο του νικητή είναι τα χρήματα «μπαξίσι» που μαζεύονται μέσα σε μια πετσέτα που την περιφέρει στο κοινό το ζευγάρι παλαιστών που αγωνίστηκε.

Εικάζεται ότι το έθιμο ξεκίνησε προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και αναπαριστά την πάλη του με το θηρίο. Οι Θρακιώτες διοργάνωναν αυτό το έθιμο προς τιμή του Αγίου και βέβαια υπήρχε καθολική συμμετοχή από όλους.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed