Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας – Έβρος Θράκη – Λαογραφικά Μουσεία

Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται με την πρώτη ματιά, όλη την πνευματικότητα, όχι μόνο της Ορεστιαδίτικης, αλλά και όλης της Θρακιώτικης παράδοσης. Έχει βαθιές τις ρίζες στο παρελθόν, στο πνεύμα των Οδρυσών και της Βυζαντινής κουλτούρας. Εδώ ο επισκέπτης θα δει τις παραδοσιακές στολές, τις κεντημένες με τον δικέφαλο αετό, την αρμονία των σχεδίων στις στολές αντρών και γυναικών.

Θα δει τα υφαντά που εναρμονίζονται με τον ψυχικό τους κόσμο. Είδη που χρησιμοποιούσαν στο νοικοκυριό τους, σκαλιστά χειροποίητα, με κέφι και νεράκι, γεμάτα αρχοντιά. Φωτογραφίες, παλιά βιβλία, δεμένα με δέρμα. Το πρώτο Ιερό Ευαγγέλιο σε τούρκικη γλώσσα, με Ελληνικά στοιχεία που τυπώθηκε στη Ζυρίχη.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ορεστιάδας ανήκει στο Μορφωτικό Σύλλογο “Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας” και ιδρύθηκε το 1974.

Στο Μουσείο εκτίθεται πολύτιμο ιστορικό, εκκλησιαστικό, στρατιωτικό και λαογραφικό υλικό, πλήθος ιστορικών εγγράφων που αφορούν την περιοχή. Σε κάθετες επιφάνειες υπάρχουν ιστορικά κείμενα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα καθώς και ιστορικές φωτογραφίες.

Στο Μουσείο λειτουργούν για το έτος 2012 τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Ιστορία του τροχού στους τόπους και στους χρόνους.
  • Φωνές νερού μυριάδες: Γίνεται λόγος για τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Γίνεται αναφορά σε έθιμα σχετικά με το νερό και προβάλετε σχετικό dvd.
  • Τα καλικαντζαράκια: Αφήγηση παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εθίμων.
  • Μάσκα και αποκριά – καρναβάλι και χαρά: όπου πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα.
  • Ήρθε, ήρθε Πασχαλιά με τα κόκκινα τ’ αυγά: Αναφορά σε πασχαλινά έθιμα με σχετικές αναπαραστάσεις.
  • Μια μέρα στο Μουσείο: οι μαθητές ξεναγούνται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους από την αρχαιολόγο του Μουσείου.
  • Γνωρίζω τον τόπο μου: οι μαθητές επισκέπτονται με λεωφορείο το παρατηρητήριο της Νέας Βύσσας, τις Καστανιές, τα Εβρίτικα Κελάρια, το Σπήλαιο, το Μύλο των Πετρωτών, τη Δοξιπάρα, την Τούμπα της Δοξιπάρας και τη βιομηχανία της ΕΠΑΠ.

Σε όλα τα παραπάνω εκπαιδευτικά προγράμματα οι μαθητές αυτενεργούν.

Το Μουσείο μπορούν να επισκέπτονται εκτάκτως, εκδρομείς (γκρουπ) ή μαθητές, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Μουσείου, κ.Πασχάλη Μαυρίδη.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Αγ. Θεοδώρων 103, Ορεστιάδα, Νομός Έβρου ΤΚ 68200

GPS:

41.502599458541, 26.531381607056

E-mail:

-

Σχεδίαση Διαδρομής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

10:00 - 13:00

Τετάρτη

10:00 - 13:00

Πέμπτη

10:00 - 13:00

Παρασκευή

10:00 - 13:00

Σάββατο

10:00 - 13:00

Κυριακή

10:00 - 13:00

Το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι: -2,00 € για τους ενήλικες. -0,50 € για τους μαθητές. -1,00 € για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αφήστε μια κριτική

Χρησιμότητα
Τοποθεσία
Εκδήλωση
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Τελευταίες...

Φορτώνει…

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται ή αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19.

English EN Greek EL