Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο – Νάουσα Ημαθία – Λαογραφικά Μουσεία

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας ανήκει στον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας. Έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη και προβολή των κειμηλίων της πόλης αλλά και τη μετάδοση της ιστορίας της στις επόμενες γενιές. Στεγάζεται σε ένα από τα παλιότερα κτίρια της πόλης, χτισμένο το 1842, το οποίο ανακαινίστηκε το 1996.

Στην πρόσοψη του κτιρίου θα δείτε τις προτομές του Αγγελή Γάτσου, αγωνιστή του 1822 και του Κωνσταντίνου Μαζαράκη, Μακεδονομάχου οπλαρχηγού του 1905. Στο ισόγειο του μουσείου θα βρείτε ένα αργαλειό και υφαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή.

  • Στο ισόγειο στημένος ο παραδοσιακός αργαλειός και όλα τα «ύπεργα» της Ναουσαίικης οικοτεχνίας. Όλα τα πρωτογενή εργαλεία υφαντικής δίνουν στοιχεία από το ξεκίνημα και την άνθηση της Ναουσαίικης βιομηχανίας.
  • Στον πρώτο όροφο, εκτίθενται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ναουσαίων τους περασμένους αιώνες. Σε άλλη αίθουσα δεσπόζουν ο Γιαννίτσαρος με τη Μπούλα της Νιάουστας και τα όργανα που συνοδεύουν το πανάρχαιο δρώμενο. Επίσης εκτίθενται χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος και ασημουργίας.
  • Στο δεύτερο όροφο, υπάρχουν κεντήματα του 19ου αιώνα, γυναικείες ενδυμασίες, καθώς και ανδρικές. Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα οικοσκευής από ξύλο, πηλό και χαλκό. Σε άλλη αίθουσα υπάρχει η τραπεζαρία του 1918 με τις αποδείξεις αγοράς της από το εξωτερικό. Στο τραπέζι δεσπόζουν δύο έγγραφα: το ένα του 1825 με την υπογραφή του Ναυάρχου Μιαούλη επί της ναυαρχίδας «Θεμιστοκλής» και το άλλο του 1834 με την υπογραφή του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος.

Σε ξεχωριστή αίθουσα περιλαμβάνεται το καθαρά ιστορικό μέρος.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Αγίου Δημητρίου 10, Νάουσα, Νομός Ημαθίας ΤΚ 59200

GPS:

40.629099302081, 22.062864303589

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Σχεδίαση Διαδρομής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

09:30 - 13:30

Τετάρτη

09:30 - 13:30

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

09:30 - 13:30

Κυριακή

09:30 - 13:30

Αφήστε μια κριτική

Χρησιμότητα
Τοποθεσία
Εκδήλωση
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Τελευταίες...

Φορτώνει…

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται ή αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19.

English EN Greek EL