Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο – Καρδίτσα Θεσσαλία – Λαογραφικά Μουσεία

Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, απέναντι από το άλσος του Παυσιλύπου και τον μητροπολιτικό ναό. Πρόκειται για το παλιό Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε από το Δήμο Καρδίτσας το 1982, με δωρεά του ζεύγους Λάμπρου & Ναυσικάς Σακελλαρίου.

Το τριώροφο κτήριο, αν και περιορισμένης επιφάνειας, μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και αναδιοργάνωση, διαθέτει αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη και αρχείο, χώρο για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και πωλητήριο.

Πυρήνα της συλλογής αποτέλεσαν τα προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού και πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα, της μεγαλύτερης ιστορικής φυσιογνωμίας που ανέδειξε η πόλη τον 20ο αιώνα, τα οποία εκτίθενται αυτόνομα στον 2ο όροφο.

Το φάσμα της δραστηριότητάς του περιλαμβάνει:

  • Την διάσωση του τοπικού πολιτισμικού αποθέματος μέσα από τη συλλογή ιστορικών και λαογραφικών αντικειμένων κάθε είδους
  • Την ενίσχυση της τοπικής ιστορικής έρευνας – Την συλλογή δημοτικών και ιδιωτικών αρχείων
  • Την καταγραφή προφορικών μαρτυριών και την συγκρότηση αρχιτεκτονικού αρχείου ιστορικών κτηρίων
  • Την επιμέλεια ή τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων – Την συγγραφή και επιμέλεια βιβλίων
  • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων – Την οργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα
  • Την ευαισθητοποίηση και την κοινωνική παρέμβαση γύρω από ζητήματα διαχείρισης και ανάδειξης του τοπικού πολιτισμικού αποθέματος
  • Την συνεργασία με άλλα μουσεία, ερευνητικά κέντρα και φορείς που επιδιώκουν την προαγωγή της έρευνας και της επικοινωνίας
  • Την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, συλλογικούς τόμους, συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις
  • Την δημιουργία και την επιστημονική εποπτεία δημοτικών θεματικών μουσείων

Σκοπός του είναι να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο μουσείο πόλης, με αντικείμενο την καταγραφή, τη μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Καρδίτσας από την ίδρυσή της (το 15ο αιώνα που πρωτοεντοπίζεται στις γραπτές πηγές) ως σήμερα, με έμφαση στην κοινωνική οργάνωση και την ταυτότητα της πόλης.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του μουσείου καλύπτει γεωγραφικά κατά κύριο λόγο την πόλη και την περιοχή της και δευτερευόντως περιοχές, οι οποίες επηρέασαν ιστορικά την εξέλιξή της, όπως ο κάμπος ή η οροσειρά των Αγράφων. Εκτός από τον τόπο, είναι προσανατολισμένο στη δράση των Καρδιτσιωτών διαχρονικά, όπου κι αν αυτή εντοπίζεται.

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Καρδίτσας από το 15ο αιώνα, που πρωτοεντοπίζεται στις γραπτές πηγές, μέχρι σήμερα είναι το θέμα που αναπτύσσεται στους υπόλοιπους ορόφους, με έμφαση στην κοινωνική οργάνωση και την ταυτότητα της πόλης.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:00 - 14:00

Τρίτη

09:00 - 14:00

Τετάρτη

09:00 - 14:00

Πέμπτη

09:00 - 14:00

Παρασκευή

09:00 - 14:00

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Εκδηλώσεις Μακεδονία...

Φορτώνει…
Φορτώνει…
English EN Greek EL