Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Γιορτή Τσιγαρίδας – Φυτείες Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανία – Εκδηλώσεις Γιορτές

Ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο έθιμο, “Η Γιορτή της Τσιγαρίδας”, πραγματοποιείτε στις Φυτείες Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, συγκεντρώνοντας πολλούς επισκέπτες από όλο το νομό. Η εκδήλωση αρχίζει νωρίς το πρωί όπου οι εθελοντές ανάβουν τα καζάνια και οι τσιγαρίδες σιγοβράζουν, μέχρις ότου να είναι έτοιμες και ροδοκοκκινισμένες για να μοιραστούν στους επισκέπτες.

Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες. Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι και το χοιρινό.

Αυτή η πρακτική στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιώνει κάθε χρόνο από το πρωί στις Φυτείες Ξηρομέρου απ’ όπου και ξεκίνησε στην περιοχή μας. Τα παιδιά του συλλόγου χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και το κέφι κρατάει μέχρι το απόγευμα.

H Γιορτή Τσιγαρίδας είναι σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών “Ακαρνανικό Φως”, του Ν.Π.Δ.Δ Δήμου Ξηρομέρου και της Δημοτικής Ενότητας Φυτειών.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed