Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

Γιορτή Τσιγαρίδας – Φυτείες Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανία – Εκδηλώσεις Γιορτές

Ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο έθιμο, “Η Γιορτή της Τσιγαρίδας”, πραγματοποιείτε στις Φυτείες Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, συγκεντρώνοντας πολλούς επισκέπτες από όλο το νομό. Η εκδήλωση αρχίζει νωρίς το πρωί όπου οι εθελοντές ανάβουν τα καζάνια και οι τσιγαρίδες σιγοβράζουν, μέχρις ότου να είναι έτοιμες και ροδοκοκκινισμένες για να μοιραστούν στους επισκέπτες.

Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες. Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι και το χοιρινό.

Αυτή η πρακτική στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιώνει κάθε χρόνο από το πρωί στις Φυτείες Ξηρομέρου απ’ όπου και ξεκίνησε στην περιοχή μας. Τα παιδιά του συλλόγου χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και το κέφι κρατάει μέχρι το απόγευμα.

H Γιορτή Τσιγαρίδας είναι σε συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών “Ακαρνανικό Φως”, του Ν.Π.Δ.Δ Δήμου Ξηρομέρου και της Δημοτικής Ενότητας Φυτειών.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Φυτείες Ξηρόμερου, Νομός Αιτωλοακαρνανίας ΤΚ 30009

GPS:

38.695138511866, 21.186548119809

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Σχεδίαση Διαδρομής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

26 Δεκεμβρίου.

Αφήστε μια κριτική

Χρησιμότητα
Τοποθεσία
Εκδήλωση
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Τελευταίες...

Φορτώνει…

Νεότερα Events..

Φορτώνει…

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται ή αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19.

English EN Greek EL