Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Γιορτή Γουρουνοχαράς – Βασιλικά Θεσσαλονίκη Μακεδονία – Έθιμα Παραδοσιακές Εκδηλώσεις

Για μια ακόμη χρονιά ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών αναβιώνει το έθιμο της «Γουρουνοχαράς», ένα έθιμο των Χριστουγέννων, όπου στα Βασιλικά οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων. Όπως κάθε χρόνο η «Γουρουνοχαρά» των Βασιλικών πραγματοποιείται στις 26 Δεκεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του συλλόγου στις 12 το μεσημέρι μέχρι όσο πάει.

Ο Τοπικός Λαογραφικός – Χορευτικός Σύλλογος, καλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ξέφρενο φαγοπότι, σε μία ξεχωριστή ημέρα διασκέδασης με στόχο να φύγει το «κακό» όπως επιτάσσει η παράδοση και να υποδεχτούμε όλοι μαζί τη νέα χρονιά με πολλές ευχές, χορό και τραγούδια.

Το έθιμο πέρα από την εξασφάλιση κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι την Κυριακή τη Αποκριάς) έχει και θρησκευτικό συμβολικό χαρακτήρα, αφού η σφαγή των χοίρων γινότανε την τρίτη μέρα των Χριστουγέννων όπου εορτάζεται η γιορτή του αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρα συμβολίζοντας έτσι το αίμα του Αγίου που χύθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού.

Η γουρουνοχαρά είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα διότι το αντιμετώπιζαν και ως τελετουργία. Τα χρόνια της προσφυγιάς άλλωστε και της εγκατάστασης στην νέα πατρίδα ήταν πολύ δύσκολα. Το πρώτο τους μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής και της ενδυμασίας για όλη την χρονιά. Για το λόγο αυτό και οι Θρακιώτες έτρεφαν και φρόντιζαν όλο τον χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια.

Αποτελεί μια ξεχωριστή γιορτή!!! Ετοιμάστε την όρεξή σας και διασκεδάστε με τις παραδόσεις και τους κατοίκους της περιοχής…

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

26 Δεκεμβρίου

Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed
kost19 28 Δεκεμβρίου 2019 04:25
Περιγραφή
Ενημέρωση
Πληροφορίες
Χρησιμότητα

Πολύ ωραία..

Εκδηλώσεις Μακεδονία...

Φορτώνει…

Επερχόμενα Events...

Φορτώνει…
Φορτώνει…