Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Γενίτσαροι και Μπούλες – Νάουσα Μακεδονία – Έθιμα Παραδοσιακές Εκδηλώσεις

Το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες (συναντάται και ως “Γιανίτσαροι και Μπούλες”, σε πιο βαριά Ναουσαίικα) είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο στη Νάουσα την περίοδο της αποκριάς. Η αποκριά στη Νάουσα χαρακτηρίζεται από τρία βασικά στοιχεία. Τον αυθορμητισμό των κατοίκων ,την αγάπη τους για την παράδοση και την υπέροχη φιλοξενία τους.

Την Κυριακή της Αποκριάς υπό τους χαρακτηριστικούς ήχους του νταουλιού και του ζουρνά, ένα μπουλούκι με «γενίτσαρους» περιφέρεται στους δρόμους της πόλης με τελικό προορισμό το δημαρχείο, όπου και κορυφώνεται η γιορτή.

Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και το νταούλι, τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα, καθώς χορεύουν στους δρόμους της Νάουσας κατά ομάδες (μπουλούκια). Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο της αποκριάς, που δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας, χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.

Η μάσκα του Γενίτσαρου την περίοδο της αποκριάς στολίζει πολλά μπαλκόνια της Νάουσας. Χαρακτηριστικός είναι ο χαιρετισμός των Γενίτσαρων, ο οποίος σε αντίθεση με την συνηθισμένη χειραψία, κρατά σταθερό το χέρι και αναπηδά ολόκληρο το σώμα του.

Ένα δρώμενο που η πρώτη του μαρτυρία ξεκίνησε το 1706 όταν έγινε για μνημόσυνο για το παιδομάζωμα που αποφεύχθηκε λόγω αντίδρασης των Ναουσαίων στα τέλη του 19ου αιώνα. Σταμάτησε μόνο το 1941 – 1945, τα χρόνια της κατοχής.

Πλέον διεξάγεται κάθε χρόνο με πλήθος ντόπιων και επισκεπτών, γι’αυτό το ξεχωριστό έθιμο!

Πολιτιστικός Σύλλογος Νάουσας “ΠΥΡΣΟΣ”

 7 Σύνολο,  2 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed