Κλικ για να δεις στο χάρτη.

To έθιμο της Κούνιας – Κύθνος Κυκλάδες – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της “Κούνιας”.

Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο. Ακολουθεί κέρασμα με εδέσματα και ποτά καθώς επίσης και παραδοσιακοί χοροί.

Παλιότερα στήνονταν κούνιες σε όλες σχεδόν τις πλατείες και τις γειτονιές. Αργότερα λιγόστεψαν και μερικά χρόνια αργότερα ξεχάστηκε. Το έθιμο της κούνιας αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου με μεγάλη επιτυχία.

Το ανοιξιάτικο αυτό έθιμο το γιόρταζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στην εορτή της Αιώρας, προς τιμήν της Ηριγόνης, της ερωμένης του Διονύσου, για να θυμούνται τη λύτρωσή τους από την κατάρα της, που οδηγούσε τις παρθένες της Αττικής να κρεμαστούν, όπως κρεμάστηκε κι αυτή μετά το θάνατο του γιου της Στάφυλου.

Επίσης, το Μ. Σάββατο, οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν κουλούρια και τις Θερμιώτικες πίτες, ενώ μετά την Ανάσταση και αφού τελειώσει η θεία λειτουργία, στην Χώρα, μοιράζεται στους πιστούς το «συγχώριο», που είναι ψητό στο φούρνο και το ετοιμάζουν όσοι θέλουν να συγχωρέσουν την ψυχή ανθρώπων που έχουν χαθεί.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed