Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Το Έθιμο των Μωμόγερων – Δράμα Μακεδονία Θράκη – Παραδοσιακές Εκδηλώσεις Έθιμα

Στα χωριά Πλατανιά, Σιταγροί και Καλλίφυτο της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις.

Πρόκειται για ένα αρχαίο λαϊκό ποντιακό δρώμενο που έχει την καταγωγή του στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του λαϊκού θεάτρου, ο δε πρωταγωνιστής του ομίλου, ο Μωμόγερος παριστά τον γνήσιο πρωταγωνιστή της πρώτης μορφής του αρχέγονου θεάτρου.

Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη: το χορευτικό και θεατρικό δρώμενο.

Στο χορευτικό μέρος όλοι οι Μωμόγεροι δρουν κατ’ εντολή του Ακρίτα με συγκεκριμένη χορευτική διαδικασία. Το θεατρικό μέρος πλαισιώνεται από την νύφη, τον γέρο, την γριά, τον γιατρό, τον Χωροφύλακα και τον διάβολο. Οι συμμετέχοντες στο έθιμο, φορούν συνήθως τομάρια ζώων όπως προβάτων, τράγων ακόμα και λύκων παλαιότερα, ενώ συνήθως κρατούν μια ξύλινη βέργα.

Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά που έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.

Όταν οι παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

 5 Σύνολο,  2 Ημέρα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed