Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

To Έθιμο Κουρμπάνι Άγιος Παντελεήμονας – Φλώρινα Μακεδονία – Πολιτιστικές Παραδοσιακές Εκδηλώσεις

Στη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας, στο χωριό του Αγίου Παντελεήμονα αναβιώνει το “Έθιμο Κουρμπάνι” στις 27 Ιουλίου. Την παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, οι χωρικοί αγοράζουν ένα μοσχάρι (κουρμπάνι) και το θυσιάζουν. Στη συνέχεια το θυσιασμένο ζώο βράζεται με λαχανικά και διανέμεται στον κόσμο.

Πρόκειται για αρχαιοελληνικό τελετουργικό που οι κάτοικοι της περιοχής διατηρούν μέχρι σήμερα με σκοπό να κατευνάσουν και να τιμήσουν την Θεϊκή δύναμη. Έθιμο που θυμίζει γιορτές αρχαίων με τη διανομή των σφαγίων της θυσίας σε όλους του συμμετέχοντες. Ισχυρά ριζωμένο, όπως όλα τα έθιμα του λαού, επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας και εμπλέκει στη διαδικασία και στην τέλεση πολλούς κατοίκους του χωριού.

Όλο το χωριό γιορτάζει, στο κάμπινγκ της παραλίας της λίμνης όμως λαμβάνουν μέρος τα περισσότερα από τα δρώμενα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικούς αγώνες στη παραλία, διαγωνισμούς κολύμβησης και ψαρέματος.

Η όλη τελετουργία συνοδεύεται με άφθονο τοπικό κρασί και με μουσική από τοπικούς οργανοπαίκτες χάλκινων μουσικών οργάνων. Στη κεντρική πλατεία του χωριού το γλέντι διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες.

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Άγιος Παντελεήμων, Νομός Φλώρινας ΤΚ 53200

GPS:

40.721437024999, 21.75151348114

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Ιστός:

-

Σχεδίαση Διαδρομής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Ιούλιο.

Αφήστε μια κριτική

Χρησιμότητα
Τοποθεσία
Εκδήλωση
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Τελευταίες...

Φορτώνει…

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται ή αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19.

English EN Greek EL