Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Έθιμο “Το Κλέψιμο της Αρκούδας” – Αγναντερό Καρδίτσας Θεσσαλία – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Οι κουδουνάδες μασκαράδες συμμετέχουν στην πομπή προς την πλατεία του Αγναντερού για την αναπαράσταση του εθίμου “Το Κλέψιμο της Αρκούδας”, στην Καρδίτσα.

Κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση της κλοπής της αρκούδας, μιας πραγματικής ιστορίας που διαδραματίστηκε στις αρχές του 1900, όταν κάτοικοι του Αγναντερού έκλεψαν μια εκπαιδευμένη αρκούδα με την οποία κάποιοι γύφτοι έκαναν «ιατρικά θαύματα» στους γηραιότερους που έπασχαν από αρθριτικά, αν τους πάταγε στην πλάτη η αρκούδα.

Η ιστορία του τόπου μας λέει, ότι τρεις Μεσδανίτες (Μεσδάνι ή Αγναντερό, όπως ονομάζεται σήμερα) έκλεψαν μια αρκούδα από έναν τσιγγάνο, ο οποίος μαζί με άλλες 7-8 οικογένειες είχαν στήσει τα τσαντίρια τους στις παρυφές του χωριού. Ο καθένας είχε και έναν ρόλο. Οι τσιγγάνες πωλούσαν καλάθια, σήτες, μανόγαλο, φυλαχτά για το μάτι, έλυναν τα μάγια και έλεγαν τη μοίρα. Οι τσιγγάνοι πωλούσαν ή αντάλλασσαν ζώα. Ένας όμως από αυτούς τους τσιγγάνους είχε μια αρκούδα, που την έβαζε να χορεύει και να κάνει διάφορα για να διασκεδάζει τους Μεσδανίτες. Πολλές φορές την αρκούδα τη χρησιμοποιούσε και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ο αρκουδιάρης και η αρκούδα δέθηκε με τους κατοίκους και η αρκούδα δεν πείραζε τους κατοίκους, όταν τη χάιδευαν. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν τρεις Μεσδανίτες και σκέφτηκαν να την κλέψουν για να βγάλουν χρήματα θεραπεύοντας και διασκεδάζοντας τον κόσμο. Ένα βράδυ, όταν οι τσιγγάνοι κοιμήθηκαν, έκλεψαν την αρκούδα, η οποία τους ακολούθησε στο μέρος όπου την έκρυψαν. Θρήνος το πρωί, όταν ο τσιγγάνος αντιλήφθηκε ότι του λείπει η αρκούδα από την οποία τάιζε την οικογένειά του.

Η παράδοση μας λέει ότι την αντάλλαξαν με λύτρα ή ότι οι τσιγγάνοι τα μάζεψαν και έφυγαν και δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους στο Αγναντερό.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed