Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Το Έθιμο Καγκελάρι – Κορφοβούνι Άρτας – Παραδοσιακές Εκδηλώσεις Έθιμα

Το Έθιμο με το παραδοσιακό “Καγκελάρι” και τα γνωστά & ονομαστά του “καγκέλια” που χόρευαν εδώ και χρόνια από την εποχή της Τουρκοκρατίας στο Κορφοβούνι Άρτας γίνεται τον Αύγουστο, στην πλατεία του χωριού.

Στο Κορφοβούνι, ο ιδιότυπος αυτός χορός με τους όμορφους στίχους του, οι οποίοι παραλλάσσουν από χωριό σε χωριό, τα τελευταία πολλά χρόνια χορεύεται στις 16 Αυγούστου από τις τρεις ημέρες του μεγάλου εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πλήθος συγχωριανών μας από διάφορα μέρη της Πατρίδος συγκεντρώνονται στην πλατεία του σχολείου. Με τη δύση του ηλίου, οι παρευρισκόμενοι, πιασμένοι πισθάγκωνα σε ευθεία διάταξη κρατιούνται εμπρός της γραμμής οι άντρες, με ηλικιακή ιεραρχία. Πρόσωπα που πολλές φορές έχουν αρκετά χρόνια να συναντηθούν τους δίνεται η ευκαιρία, μέσα από αυτό το έθιμο να συναντηθούν, να αναπολήσουν παλιές στιγμές, να τραγουδήσουν και να χορέψουν το Παραδοσιακό Καγκελάριο.

Η διάσωση του χορού στην διάρκεια των χρόνων οφείλεται στην τελετουργία του ως έθιμο την ημέρα που αντιστοιχούσε στην μεγαλύτερη εορτή για κάθε χωριό της Ηπείρου. Το καγκελάρι αποτελεί τον χαρακτηριστικότερο παραδοσιακό χορό των χωριών της Ηπείρου.

Μετά το πέρας του εθίμου στο κατάστημα της Εκκλησίας, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο, ακολουθεί δημοτική βραδιά όπου η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι το πρωί.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed