Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

To Έθιμο Ιπποδρομιών – Πλατύ Μεσσηνία – Παραδοσιακές Εκδηλώσεις Έθιμα

Στο Πλατύ, ένα χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καλαμάτα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου (Απρίλιο)  αγώνες ιπποδρομίας, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, γύρω στα 1800.

Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν νέοι, έφηβοι κυρίως, οι οποίοι γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την ανεξαρτησία που μόλις είχε αρχίσει στα βουνά της Μεσσηνίας προτού υψωθεί στη Μονή της Αγίας Λαύρας η Σημαία του ξεσηκωμού.

Παρόλα αυτά, οι εμπνευστές των ιππικών αγώνων για να εξαπατήσουν τους Τούρκους, ισχυρίζονταν ότι είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και γίνονταν την ημέρα του πανηγυριού του χωριού του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με την παράδοση, μαζεύονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και αντάλλασσαν απόψεις για την καλύτερη διεξαγωγή του αγώνα.

Από το 1927 μέχρι τον πόλεμο του 1940 τους ιππικούς αγώνες τους ανέλαβε υπό την προστασία του το Υπουργείο Γεωργίας, που μαζί με την Φίλιππο Ένωση, τους αθλοθετούσε κάθε χρόνο με το ποσό μέχρι 50.000 δραχμές. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της κατοχής το έθιμο δεν σταμάτησε. Οι ιππικοί αγώνες γίνονταν πάντοτε στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, παρ’ όλους τους κινδύνους και τον τρόμο του πολέμου.

Από τότε οι ιππικοί αγώνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα την ίδια πάντοτε μέρα και στον ίδιο χώρο, στον ιππόδρομο – ενόν χωμάτινο φαρδύ δρόμο που ξεκινάει από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και φτάνει στα πρώτα σπίτια του χωριού – με την συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια οι ιππικοί αγώνες έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον με τη συμμετοχή αλόγων από μεγάλα ιπποδρόμια και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο..!!!

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Απρίλιο.

Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Εκδηλώσεις Μακεδονία...

Φορτώνει…
Φορτώνει…
English EN Greek EL