Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Έθιμο Ιπποδρομιών – Δοξάτο Δράμα – Παραδοσιακές Εκδηλώσεις Έθιμα

Το Δοξάτο φημίζεται για τις ιπποδρομίες του. Κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, πραγματοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες το Έθιμο των Ιπποδρομιών. Είναι ένα έθιμο της περιοχής, που την αναβίωσή του περιμένουν οι κάτοικοι με μεγάλη χαρά. Αποτελεί, αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσης του ιστορικού Δήμου, και από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Δράμας.

Όπως θέλει το έθιμο, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα, τα άλογα που συμμετέχουν στις ιπποδρομίες, την παραμονή των αγώνων, παρελαύνουν σε κεντρικό δρόμο του χωριού, υπό τους ήχους, ζουρνάδων και νταουλιών και φυσικά, μπρος σ΄ ένα ατέλειωτο πλήθος, που γνωρίζει πολύ καλά τι εστί διασκέδαση.

Η αστικοποίηση της περιοχής του Δοξάτου, τα σύγχρονα μέσα και εργαλεία που αντικατέστησαν τα ζώα στις αγροτικές ασχολίες, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αλόγων της περιοχής. Αυτό επηρέασε και το πανάρχαιο έθιμο των ιπποδρομιών, που την εποχή εκείνη διεξάγονταν με αγροτικά άλογα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος, πέρα από την αγάπη και το μεράκι των κατοίκων, στο να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός Συλλόγου που θα διαφύλασσε το έθιμο.

Το 1982 οι κάτοικοι της περιοχής, ίδρυσαν τον Ιππικό Σύλλογο Δοξάτου “Οι Φίλιπποι”, ο οποίος και κατάφερε, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να κρατήσει ζωντανό το έθιμο και ταυτόχρονα χρόνο με το χρόνο να το αναβαθμίζει καθιερώνοντας το στη συνείδηση των κατοίκων του νομού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι ιπποδρομίες του Δοξάτου που πλέον γίνονται με άλογα ιπποδρομίου συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed