Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Έθιμο Αη Γιώργη – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις – Νεστάνη Αρκαδίας Πελοπόννησος

Το “Έθιμο του Αη Γιώργη” τελείται ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, τον Απρίλιο, στη Νεστάνη Αρκαδίας. Οι πανηγυριστές (Αϊ-Γιωρήτες), άντρες και γυναίκες, από πολύ πρωί ανεβαίνουν στην κορυφή του βράχου του Γουλά, ο οποίος δεσπόζει πάνω από το χωριό.

Οι περισσότεροι είναι ντυμένοι με την τοπική φορεσιά και κρατούν γκλίτσες στολισμένες με λουλούδια και αγριοσέλινο. Εκεί, «μέσ’ στου Γουλά τ’ αλώνι», όπως λέει και το τραγούδι της γιορτής, στήνουν τον πρώτο χορό τραγουδώντας, χωρίς τη συνοδεία οργάνων. Στη συνέχεια οι πανηγυριστές ακολουθούν αντίστροφη πορεία, κατεβαίνουν τραγουδώντας από τον Γουλά και, ακολουθώντας προκαθορισμένη διαδρομή, τερματίζουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου στήνουν και τον τελευταίο χορό της γιορτής.

Το έθιμο προσελκύει εκτός από τους ντόπιους και πλήθος ξένων επισκεπτών. Παρ’ όλο που το έθιμο αυτό τελείται πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια για την προέλευσή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έθιμο εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, προκειμένου να διαφυλαχθεί.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed