Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα: km
Set radius for geolocation

Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι – Φωκίδα Στερεά Ελλάδα – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Όταν ανοίγει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα. Όπως κάθε χρόνο από το 1801, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έπαιξαν «αλευροπόλεμο», με βασικά υλικά το αλεύρι και το φούμο.

Για πάνω από 200 χρόνια, στο Γαλαξίδι υπάρχει το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος, όπου οι άνδρες Γαλαξιδιώτες – τώρα, πλέον, και γυναίκες μαζί με τους επισκέπτες – γεμίζουν την κεντρική προβλήτα του λιμανιού και επιδίδονται σε έναν ειρηνικό “πόλεμο” με αλεύρι, χαρτοπόλεμο, βερνίκι και λουλάκι.

Το 1801, αν και το Γαλαξίδι τελούσε υπό τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο.

Το έθιμο λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στη Σικελία, όπου οι ναυτικοί και έμποροι Γαλαξιδιώτες βρέθηκαν σε παρόμοια τοπικά λαϊκά γλέντια και τα μετέφεραν στον τόπο τους. Όμως, όλη αυτή η γιορτή παραπέμπει και σε διονυσιακές τελετές, αφού συνοδεύεται από την κατανάλωση άφθονου φαγητού και κρασιού. Χαρακτηριστικό του κεφιού της ημέρας είναι η έντονη παρουσία μουσικών οργάνων και συγκεκριμένα: νταούλια, καραμούζες, τύμπανα, και κουδούνες.

Τα χρόνια πέρασαν, το έθιμο έμεινε, εξελίχθηκε και πλέον είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα της περιοχής.

Διεύθυνση

Διεύθυνση:

Γαλαξίδι, Νομός Φωκίδας ΤΚ 33052

GPS:

38.378890966462, 22.384107112885

Τηλέφωνο:

-

E-mail:

-

Σχεδίαση Διαδρομής

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Καθαρά Δευτέρα.

Αφήστε μια κριτική

Χρησιμότητα
Τοποθεσία
Εκδήλωση
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Τελευταίες...

Φορτώνει…

Νεότερα Events..

Φορτώνει…

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα όλες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται ή αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές.

Δεν φοβόμαστε - Προστατευόμαστε. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19.

English EN Greek EL