Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι – Φωκίδα Στερεά Ελλάδα – Παραδοσιακά Έθιμα Εκδηλώσεις

Όταν ανοίγει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα. Όπως κάθε χρόνο από το 1801, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έπαιξαν «αλευροπόλεμο», με βασικά υλικά το αλεύρι και το φούμο.

Για πάνω από 200 χρόνια, στο Γαλαξίδι υπάρχει το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος, όπου οι άνδρες Γαλαξιδιώτες – τώρα, πλέον, και γυναίκες μαζί με τους επισκέπτες – γεμίζουν την κεντρική προβλήτα του λιμανιού και επιδίδονται σε έναν ειρηνικό “πόλεμο” με αλεύρι, χαρτοπόλεμο, βερνίκι και λουλάκι.

Το 1801, αν και το Γαλαξίδι τελούσε υπό τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο.

Το έθιμο λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στη Σικελία, όπου οι ναυτικοί και έμποροι Γαλαξιδιώτες βρέθηκαν σε παρόμοια τοπικά λαϊκά γλέντια και τα μετέφεραν στον τόπο τους. Όμως, όλη αυτή η γιορτή παραπέμπει και σε διονυσιακές τελετές, αφού συνοδεύεται από την κατανάλωση άφθονου φαγητού και κρασιού. Χαρακτηριστικό του κεφιού της ημέρας είναι η έντονη παρουσία μουσικών οργάνων και συγκεκριμένα: νταούλια, καραμούζες, τύμπανα, και κουδούνες.

Τα χρόνια πέρασαν, το έθιμο έμεινε, εξελίχθηκε και πλέον είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα της περιοχής.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

-

Τρίτη

-

Τετάρτη

-

Πέμπτη

-

Παρασκευή

-

Σάββατο

-

Κυριακή

-

Καθαρά Δευτέρα.

Κλικ για να δεις στο χάρτη.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Πληροφορίες
Εκδήλωση
Τοποθεσία
Προτείνετε
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Captcha check failed

Εκδηλώσεις Μακεδονία...

Φορτώνει…

Επερχόμενα Events...

Φορτώνει…
Φορτώνει…
English EN Greek EL